Întărește-ți sistemele osos,muscular,nervos și imunitar

Suplimentul alimentar OSTEOBORON este un produs atent formulat pentru formarea, remineralizarea și protejarea sistemului osos. Acest demers este cu atât mai important cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi, zaharuri rafinate și grăsimi rele (trans, saturate, cu raport omega 6: omega 3 disproporționat) fapt ce crește statusul proinflamator din organism. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat (e.g. sedentarism, postură incorectă, efort prea mare), o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și o încălțăminte nepotrivită (e.g. tocuri înalte), în timp, pot afecta grav sănătatea sistemului osteoarticular. De aceea, suplimentele ce au la bază compuși activi cu proprietăți remineralizante (citratul de calciu și de magneziu, vitamina D3, fructoboratul de calciu), antiinflamatoare (fructoboratul de calciu, omega 3) și imunostimulatoare (vitamina D3) sunt o soluție naturală și la îndemână pentru combaterea acestor factori cu impact negativ asupra sănătății noastre.

Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum: omega 3 din alge (Schizochytrium spp. – DHA), calciu, magneziu, vitamina D3 și fructoboratul de calciu. Aceste ingrediente naturale au o matrice informațională apropiată de forma sa naturală. Acest lucru le permite substanțelor active să acționeze sinergic, completându-se și potențându-se reciproc, beneficiind în plus și de o biodisponibilitate foarte mare. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de utilizat. Astfel, acest produs deosebit a fost special conceput pentru a avea o acțiune: remineralizantă, osteoconstructoare, osteoregeneratoare, neuroprotectoare, antiinflamatoare, imunomodulatoare și vitaminizantă.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor:

Citratul de calciu este considerat una dintre formele de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate. Studiile științifice au dovedit că sărurile organice au o biodisponibilitate mai mare decât cele anorganice, mai mult, citratul de calciu este chiar un constituent normal al oaselor, fapt ce îl face ușor de recunoscut și utilizat de către organismul uman. Astfel, funcția de bază a calciului este aceea de menținere a bunei funcționări a oaselor și dinților, în a căror componență se regăsește aproximativ 99% din totalul de calciu din organism. Mai exact, calciul din oase este într-un permanent echilibru dinamic cu cel aflat în sânge, care este într-o proporție de doar 1%. Totuși, calciul seric are un rol foarte important în procesele de coagulare ale sângelui, în cele de generare și transmitere a impulsurilor nervoase, în contracțiile fibrelor musculare, în activarea unor sisteme enzimatice și în secreția anumitor hormoni.

Citratul de magneziu, similar citratului de calciu, este o sursă de magneziu organic, 100% naturală și cu o biodisponibilitate crescută față de produsele de sinteză. Magneziul este unul dintre partenerii calciului în procesele de formare a oaselor și a smalțului dentar. Acesta favorizează absorbția corectă a calciului în organism, împiedicând depozitarea acestuia din urmă în țesuturile moi, rinichi sau la nivelul bilei. De asemenea, acest element este esențial și pentru buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. Pe scurt, magneziul este un cofactor în peste 300 de reacții enzimatice din organism, contribuind la: producerea energiei, metabolismul glucozei, biosinteza proteinelor, metabolismul lipidelor și al acizilor nucleici, neurotransmisie și vasodilatație.

Vitamina D3 (colecalciferol) este supranumită și „vitamina soarelui” deoarece aproximativ 80-90% din necesarul acestui nutrient poate fi obținut prin expunerea corectă la lumina solară. Aceasta se găsește, în cantități reduse, și în alimente precum: peștele gras (e.g. sardine, macrou, hering, ton, somon), ouă sau ciuperci. Deși rata de fixare a acestei vitamine variază în funcție de diverși factori (e.g. vârstă, culoarea pielii, perioada din zi, sezon), totuși, o expunere zilnică de 15 minute a antebrațului la lumina naturală este, de regulă, suficientă. În perioadele cu expunere solară crescută, un organism sănătos este capabil să își sintetizeze vitamina D3 și să o depoziteze în țesuturile adipoase (i.e. grăsime) pentru a fi utilizată ulterior.

Cu toate acestea, deficiența de vitamina D3 este destul de răspândită chiar și în zonele însorite. O posibilă explicație este teama față de cancerul de piele al cărui risc crește odată cu expunerea la soare. Astfel, tot mai multe persoane aleg să evite expunerea solară prin folosirea de creme cu factor de protecție sau prin îmbrăcăminte. Trebuie ținut cont de și faptul că, în diverse împrejurări (e.g. lunile de iarnă și alte circumstanțe în care cerul este înnorat, statul în casă), nu putem să beneficiem de razele solare. Mai mult, unele condiții medicale (e.g. hipoparatiroidie, osteoporoză, anumite afecțiuni renale, anumite defecte genetice) ne pot crește necesarul de vitamina D3 sau pot scădea rata sa de absorbție și fixare, făcând recomandată suplimentarea acestui nutrient. Astfel, persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de deficiență de vitamina D3. Acest lucru se explică prin reducerea receptorilor din piele responsabili cu transformarea razelor solare în vitamina D3, scăderea capacității de fixare a acestei vitamine din alimentație din cauza diverselor probleme digestive sau a îmbătrânirii rinichilor, fapt ce împiedică transformarea formei alimentare de vitamina D3 într-una biologic-activă și/sau problemele de locomoție și lipsa de vitalitate asociate vârstelor înaintate, ceea ce reduce semnificativ timpul petrecut în aer liber. Există studii științifice care susțin că aproximativ 40% din persoanele vârstnice suferă de deficiență de vitamina D3.

Aceasta vitamină este necesară pentru asimilarea corectă a calciului și a magneziului din tractul gastro-intestinal. Ea acționează asupra întăririi sistemului osos și menține rezistența structurii sale. În plus, ea nu permite rinichilor să elimine fosfatul în urină, acesta din urmă fiind un alt partener al calciului în formarea oaselor. De aceea, produsele care conțin acest nutrient sunt folosite cel mai adesea pentru prevenirea și tratarea rahitismului (deficiența de vitamina D3), în bolile care induc deficiența de calciu (e.g. hipoparatiroidie, pseudohipoparatiroidie) și fosfor (sindromul Fanconi, hipofosfatemia familială), dar sunt utile și în osteoporoză, osteomalacie, probleme dentare și gingivale, hiperparatiroidism (ce are ca efect reducerea densității osoase), boli renale (în care calciul și vitamina D3 nu se asimilează corect), în boli genetice care au ca efect pierderile osoase (i.e. osteomalacia), în susținerea creșterii și dezvoltării osoase la copii și în refacerea rezervelor minerale ale femeilor care au trecut prin sarcini și alăptări succesive. În plus, suplimentarea cu această vitamină este recomandată și ca adjuvant în afecțiunile cardiovasculare (e.g. hipertensiune), colesterol crescut, atrofie musculară, obezitate, diabet și chiar și în depresii sau sindrom premenstrual. Datorită acțiunii sale asupra sistemului imunitar, vitamina D3 este considerată utilă și în afecțiunile de tip autoimun precum: scleroză multiplă, artrită reumatoidă, astm, psoriazis sau lupus.

Omega 3 din Alge este un extract 100% vegetal din alge marine nemodificate genetic, atent selecționate pentru a nu conține metale grele sau alți contaminanți organici sau anorganici. De aceea, acesta se recomandă vegetarienilor, dar și tuturor celor care sunt îngrijorați de posibila contaminare a uleiului de pește cu metale grele sau de supra-exploatarea rezervelor naturale de pește și crustacee. Astfel, prin fenomenul de bioacumulare, peștii care trăiesc în ape poluate pot depozita în grăsimea lor cantități mai mari de metale grele decât cele regăsite în alge, în consecință, consumatorii sunt sfătuiți să aleagă doar suplimente de calitate, care folosesc materii prime atent verificate.

Deși, de către consumatorul de rând, omega 3 este deseori văzut ca fiind sinonim cu uleiul de pește, adevărul este că sursa originară de omega 3 este cea din alge. Astfel, uleiul de pește, ficatul de cod sau extractul din krill sunt bogate în omega 3 datorită faptului că peștii și respectivele crustacee consumă aceste alge unicelulare din genul Schizochytrium. Extractul folosit în produsul de față este o sursă excelentă de omega 3 cu lanț lung, în forma sa cea mai valoroasă și biodisponibilă – DHA (acidul docosahexaenoic). Este important să știm că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, acizii grași omega 3 cu lanț scurt (ALA) sunt din ce în ce mai greu transformați de către corpul nostru în acizi omega 3 cu lanț lung (EPA și DHA), astfel, forma necesară și cea mai ușor asimilabilă este cea cu lanț lung. Acest lucru este cu atât mai important cu cât majoritatea dintre noi nu apucăm să ne bucurăm de un regim alimentar echilibrat, bogat în surse naturale de omega 3 (semințe de in, alge, pește gras ș.a.), fie din lipsa timpului, fie din cauza preferințelor alimentare. Datorită formulei concentrate, extractul de față asigură o cantitate optimă de DHA, fără a avea un gust neplăcut.

Acidul docosahexaenoic (DHA) este unul dintre acizii polinesaturați cu lanț lung omega 3. În general, DHA este văzut ca fiind forma cea mai valoroasă și biodisponibilă de omega 3. Acesta este indispensabil organismului nostru, fiind o grăsime ce se regăsește în structura creierului și a retinei. Importanța sa devine evidentă atunci când observăm faptul că 97% din acizii grași omega 3 din creier sunt de tip DHA, procentul fiind de 93% în cazul retinei.

Acizii grași omega 3 sunt deosebit de importanți pentru femeile gravide sau care alăptează. Aceștia contribuie la desfășurarea normală a sarcinii și sunt esențiali în perioada prenatală deoarece contribuie la formarea membranelor celulare și a sinapselor, astfel, în perioada de dezvoltare acești acizi grași sunt indispensabili în formarea creierului (mai exact a tubului neural) al fetusului. Acidul docosahexaenoic (DHA), găsit în concentrație mare în produsul de față, este un compus structural primar al: cortexului cerebral, creierului, retinei, pielii și al lichidului seminal.

Acizii grași omega 3, și în special cei cu lanț lung, sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de a menține nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge în limitele lor normale. Aceștia contribuie la fluidizarea sângelui ceea ce duce la optimizarea circulației și la normalizarea tensiunii arteriale, fapt ce se reflectă în mai buna oxigenare a țesuturilor. Pe termen lung, aceste proprietăți conduc la menținerea funcțiilor cardiace în parametrii normali. De asemenea, aceștia contribuie la susținerea și îmbunătățirea capacității cognitive, a memoriei și a vederii. În plus, acizii grași omega 3 contribuie la menținerea mobilității și flexibilității articulațiilor, au un efect imunomodulator și asistă procesul antiinflamator propriu organismului, contrabalansând efectul proinflamator al acizilor grași omega 6, regăsiți în mod covârșitor în alimentația modernă, de tip vestic. Trebuie menționat faptul că aceste beneficii sunt valabile doar pentru un aport de minim 250 mg acizi grași omega 3 (DHA și EPA).

Fructoboratul de Calciu (Ca[(C6H10O6)2B]2•4H2O) este un complex organic de calciu, fructoză și bor ce se regăsește în mod natural în fructe și legume proaspete, dar și în nuci și ierburi aromatice. Acesta este considerat una dintre cele mai biodisponibile surse de calciu și bor, fiind mai sigur și ușor de asimilat decât acidul boric/borax/borat de sodiu. De fapt, fructoboratul de calciu este singura formă alimentară a borului considerată sigură, stabilă, non-toxică și deosebit de activă biologic. Deși importanța calciului pentru buna-funcționare a organismului uman este cunoscută de majoritatea oamenilor, nu același lucru se poate spune și despre bor. Borul organic este un element nutrițional esențial pentru sănătatea corpului uman, dar acest fapt este prea puțin cunoscut, explicația fiind că, în trecut, borul a fost considerat un element neesențial pentru om și animale, el fiind relevant doar pentru dezvoltarea normală a plantelor. Totuși, studiile recente au demonstrat importanța deosebită a acestui microelement și, în prezent, sunt descoperite tot mai multe funcții ale acestuia și ale compușilor săi derivați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 1-13 mg/zi de bor, cu un minim de 3mg/zi (≈ 130,5 mg fructoborat de calciu) pentru asigurarea beneficiilor nutriționale optime, carența în acest mineral putând fi asociată cu probleme osteoarticulare precum osteoporoza. Deoarece anumiți compuși ai borului pot prezenta o oarecare toxicitate, fructoboratul de calciu este considerat cea mai sigură sursă pentru acest element. Mai mult, studiile științifice au arătat că sub această formă, borul este folosit în corpul uman atât la nivel celular, cât și extracelular cu o eficiență sporită, fructoboratul de calciu absorbindu-se într-o formă intactă și stabilă din tractul gastrointestinal. În concluzie, fructoboratul de calciu este o sursă naturală, sigură și deosebit de biodisponibilă de calciu și bor, două minerale absolut esențiale pentru funcționarea corectă a corpului uman.

Importanța fructoboratului de calciu

Numeroase studii științifice, din țară dar și din exterior, au verificat și confirmat importanța borului organic, și în special a fructoboratului de calciu, pentru sănătatea întregului organism și cu precădere a sistemelor osteoarticular, cardiovascular și imunitar. Lipsa borului în organism este asociată, de obicei, cu:

– niveluri scăzute ale calciului, magneziului și fosforului cauzate de o absorbție ineficientă a acestor minerale;

– niveluri scăzute ale 25-hidroxicolecalciferolului (vitamina D3), ale ceruloplasminei serice (enzimă relevantă în metabolismul cuprului) și ale eritrocit-superoxid-dismutazei (SOD – o enzimă cu acțiune antioxidantă puternică);

– niveluri crescute de calciu plasmatic, creatinină serică și uree sangvină;

– fragilitate osoasă și risc crescut de osteoporoză;

– agilitate mentală redusă la femeile aflate la postmenopauză și la bărbații de peste 45 de ani.

Deosebit de importantă pentru persoanele care nu beneficiază de o expunere suficientă la lumina naturală, sau pentru cele care au o alimentație săracă în nutrienți, suplimentarea cu bor organic de bună calitate poate contracara efectele dăunătoare ale deficienței dietetice în vitamina D3 (eficientizând utilizarea sa de către organism). La rândul său, acest lucru va susține metabolismul calciului, magneziului, potasiului și al fosforului, cu implicații favorabile asupra sănătății oaselor și a articulațiilor. Beneficiile suplimentării cu fructoborat de calciu sunt cu atât mai mari când acest obicei este adoptat încă din copilărie deoarece borul organic are un rol crucial în procesele de creștere și formare a masei osoase.

Acest compus bioactiv este implicat și în menținerea stabilității și a bunei-funcționări a membranelor celulare. Reacționând cu substanțele biologice care conțin grupări funcționale cis-hidroxil (precum glicolipidele sau fosfoinozitidele), borul asigură stabilitatea membranei celulare și influențează transmiterea transmembranară a semnalelor. Datorită acțiunii de reglare a sensibilității receptorilor față de hormoni, borul ajută și la echilibrarea hormonală a femeilor aflate la menopauză având proprietăți estrogenice. Studiile științifice au demonstrat că acest complex reduce cantitatea de calciu și magneziu excretate prin urină, reglând totodată și nivelele de 17β-estradiol și de testosteron, în special la femeile aflate în perioada de postmenopauză. Mai mult, aceleași studii subliniază și importanța borului organic în ceea ce privește buna funcționare a creierului, carențele de bor fiind asociate cu o acumulare mărită de cupru la nivel cerebral. Acesta contribuie la îmbunătățirea performanței cognitive, precum: dexteritatea, atenția sau memoria pe termen scurt.

Un studiu clinic pilot efectuat la Centrul de Cardiologie al Universității din Craiova, condus de Dr. Constantin Militaru, a vizat combinația fructoboratului de calciu cu resveratrolul. Cei doi compuși s-au dovedit a avea acțiune sinergică, fapt resimțit asupra stării clinice și biologice a pacienților cu angină pectorală și alte afecțiuni cardiovasculare. În acest sens, fructoboratul de calciu vine în sprijinul resveratrolului protejându-l. Fructoboratul de calciu devine un stabilizator pentru resveratrol, luptând împotriva degradării acestuia în tractul digestiv. Tot în cadrul studiului, s-a dovedit că sinergismul pozitiv al fructoboratului de calciu cu resveratrolul, duce la îmbunătățirea eficacității biologice ca agenți antioxidanți și antiinflamatori ai acestor doi compuși. În concluzie, calitățile complementare și sinergice ale celor doi compuși asigură o protecție optimă a sistemului cardiovascular.

Studii efectuate pe animale au mai evidențiat și proprietățile imunostimulatoare ale borului organic, suplimentarea alimentației bovinelor cu acest microelement ducând la creșterea rezistenței lor la boala indusă de virusul BHV1. De asemenea, la porcii stimulați cu lipopolizaharide (LPS), s-a observat că borul afectează citokinele eliberate în supernatantele culturilor celulare. În consecință, se poate observa că borul are o acțiune de creștere a răspunsului imunitar umoral concomitent cu reducerea răspunsului inflamator. În plus, prin acțiunea sa antiinflamatoare (scade valorile bio-markerilor hs-CRP și TNF-α), borul organic reduce incidența și prevalența osteoartritei, fiind și un bun analgezic pentru astfel de afecțiuni, mai ales în combinație cu acidul hialuronic și cu cel salicilic (e.g. aspirină, extract din scoarță de salcie).

Fructoboratul de calciu are efecte benefice și asupra metabolismului lipidelor, el scăzând nivelul colesterolului sanguin și al trigliceridelor crescute peste limitele normale. Acest lucru se datorează acțiunii de potențare a activității acizilor grași esențiali precum omega-3 și creșterii randamentului energetic celular, fapt ce grăbește și vindecarea rănilor. Dieta îmbogățită cu fructoborat de calciu poate duce la reducerea valorilor colesterolului total, influențând benefic starea pacienților cu dislipidemie, afecțiuni de metabolism și boli cardiovasculare. Totodată, a fost observată și influența benefică a fructoboratului de calciu asupra metabolismului acidului uric, acesta determinând o reducere a valorii acestui compus.

Nu în ultimul rând, fructoboratul de calciu prezintă și efecte antioxidante, limitând stresul oxidativ și protejând indirect proteinele împotriva procesului de peroxidare (crește valorile enzimelor antioxidante: superoxid dismutază – SOD, catalază, glutation peroxidază, ceruloplasmina, vitamina C). Acest lucru poate avea ca efect stoparea evoluției arteriosclerozei prin împiedicarea oxidării colesterolului „rău” (LDL). Totuși, poate mai importantă decât acțiunea antioxidantă, este acțiunea antitumorală și anticancerigenă a borului organic, pusă în evidență de studii recente, acesta protejând organismul împotriva bolilor canceroase precum cancerul de sân, de plămâni, cervical sau de prostată.

În concluzie, fructoboratul de calciu este un excelent adjuvant în menținerea sănătății sistemului osos contribuind la prevenirea și inversarea resorbției osoase și reducând riscul de osteoporoză prin stimularea activității de sinteză osoasă și fixarea calciului ce favorizează mărirea densității osoase. Ajută la reglarea hormonală a organismului femeilor care parcurg faza de menopauză prin menținerea homeostaziei hormonilor steroizi. Participă la utilizarea eficientă de către organism a acizilor grași esențiali. Facilitează protejarea celulelor și a țesuturilor față de acțiunea radicalilor liberi fiind un agent antisclerotic foarte important și având acțiune favorabilă în bolile cardiovasculare. Contribuie la întărirea sistemului imunitar. Limitează procesele inflamatorii din organism. Susține funcționarea normală a sistemului muscular. Îmbunătățește performanțele cognitive. Pe scurt, acesta are o acțiune: remineralizantă, vitaminizantă, estrogenică, osteoconstructoare, cardioprotectoare, antioxidantă, antiinflamatoare, imunostimulatoare și regenerantă.

Fructoboratul de calciu intră în compoziția multor suplimente alimentare ce se regăsesc pe piața Statelor Unite ale Americii, bucurându-se de o tot mai mare popularitate, dar fiind încă la stadiul de noutate pe piețele din Europa. Recent acesta a fost introdus ca ingredient în suplimentele alimentare din România, Societatea Hypericum Impex fiind prima, și momentan singura, firmă producătoare de suplimente naturale care a inclus fructoboratul de calciu (formulă patentată) ca ingredient principal pentru gama sa de top.

Prin sinergia formelor ușor-asimilabile de calciu și magneziu cu vitamina D3, produsul OSTEOBORON contribuie la menținerea sănătății sistemelor osos, imunitar și muscular prin susținerea metabolismului calciului, magneziului și fosforului, mineralizarea și vitaminizarea organismului și asistarea proceselor de diviziune celulară. În plus, introducerea fructoboratului de calciu și a acizilor grași omega 3 din alge în rândul ingredientelor, conferă produsului de față proprietăți antiinflamatoare, cardioprotectoare și de reechilibrare hormonală. În concluzie, OSTEOBORON este formula perfectă pentru remineralizarea organismului și întărirea sistemelor osos, muscular, nervos și imunitar.

Sănătate din interior și exterior : Pachet Taina Plantelor

Produsele Hypericum: Formule originale și ingrediente naturale. Calitate garantată!

Plantele medicinale și fructele folosite ca materie primă pentru produsele Hypericum (extracte atomizate, hidroglicerinice, hidroalcoolice, liofilizate, ceaiuri ș.a.) sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta eficiența maximă și puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni (compuși organici volatili, metale grele), erbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Pachetul Taina plantelor a fost special creat pentru vă permite să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră atât din interior, cât și din exterior. Bitterul și Balsamul Taina Plantelor acționează sinergic, completându-se și potențându-se reciproc pentru a tonifia întreg organismul. Datorită tehnologiilor avansate și menajante de extracție, cele două produse conțin o multitudine de compuși sanogeni ce contribuie la menținerea unei stări optime de sănătate.

Bitterul Taina Plantelor

Ingrediente: apă demineralizată, alcool etilic din cereale (alc. 38% vol), fructe de Ienupăr (Juniperus communis), rădăcină de Gențiană (Gentiana asclepiadea), rădăcină de Brusture (Arctium lappa), rizomi și rădăcini de Angelică (Angelica archangelica), flori de Salcâm (Robinia pseudacacia), frunze de Frasin (Fraxinus excelsior), frunze de Mesteacăn (Betula verrucosa), Troscot (Polygonum aviculare), Ghimpe (Xanthium spinosum), Sclipeți (Potentilla erecta), Țintaură (Centaurium umbellatum), Cimbrișor (Thymus serpyllum), fructe de Afin (Vaccinium myrtillus), frunze de Salvie (Salvia officinalis), flori de Soc (Sambucus nigra), flori de Coada-șoricelului (Achillea millefolium), Coada-calului (Equisetum arvense), frunze de Mentă (Mentha longifolia), Sânziană-galbenă (Galium verum), Sovârv (Origanum vulgare), fructe de Măceș (Rosa canina), Pedicuță (Lycopodium clavatum), flori de Gălbenele (Calendula officinalis), muguri de Pin (Pinus sylvestris), Scorțișoară (Cynamomum zeylanicum), frunze de Aloe (Aloe vera), frunze de Nuc (Juglans regia), frunze de Zmeur (Rubus idaeus), frunze de Coacăz-negru (Ribes nigrum), Fenicul (Foeniculum vulgare).

Principalii compuși activi ai plantelor conținute sunt: uleiuri volatile (mentol, pinen, camfor, borneol, limonen, silvestren, anetol, timol, carvacrol), pinitol, aloină, acaciină, sambucozidă, equisetonină, achilicină, colină, serpilină, cumarină, mirtilină, lappină, avicularozidă, levuloză, licopodină, clamatină, fragarină, inulină, clorofilă, cianină, polifenoli, aminoacizi esențiali, lipide, carotenoizi, rutozizi, principii amare, rezine (angelicin), acizi organici (angelic, betulinic, chinovic, cafeic, oleaonic, fumaric, rozmarinic, oxalic, valeric, citric, achileic, malic, succinic, salicilic, tant), vitamine (complexul vitaminic B, K, PP, C, D, A și E), minerale (potasiu, calciu, crom, fier, magneziu, seleniu, zinc, cupru, siliciu, fosfor, iod și mangan).

Adjuvant în: întărirea imunității, detoxifierea organismului, reglarea apetitului. Facilitează, în mod natural, buna funcționare a digestiei. Stimulează reglarea naturală a circulației periferce. Susține procesele organismului de auto-reglare a funcțiilor vitale. Acțiune tonică, digestivă, imunostimulatoare, detoxifiantă, diuretică, depurativă, analgezică, coleretic-colagogă, ușor laxativă și geriatrică.

Caracteristici generale ale produsului:

Bitterul „Taina Plantelor” este un extract natural hidroalcoolic, obținut din 30 de plante medicinale cu proprietăți fitoterapeutice deosebite. Este o concepție originală, bitterul fiind preparat din plante medicinale existente în flora României, majoritatea fiind culese chiar din flora spontană. Ne-am orientat după principiul legăturii dintre om, natură și credința că Dumnezeu, când a creat omul, a creat și mijloacele sale de subzistență și viață sănătoasă în spațiul său vital. Asocierea de plante este gândită astfel încât să facă din acest produs un tonic și stimulent general al organismului, un reglator al funcțiilor vitale. Este un adevărat „elixir al vieții” prin multiplele acțiuni binefăcătoare asupra sănătății și stării generale a corpului. Previne și ameliorează o mare varietate de boli, iar atunci când boala este gravă, ajută la reducerea durerii. Înlătură oboseala și stresul conferind bună-dispoziție și putere de muncă prin conținutul bogat în substanțe active valoroase. Întărește imunitatea organismului în mod natural prin creșterea puterii de apărare în fața agenților patogeni, fiind indicat în: viroze, gripe, boli infecțioase cu stafilococi, streptococi, micoze. Imunitatea crescută ajută organismul în lupta cu factorii cancerigeni, producători de tumori benigne sau maligne. Scade colesterolul din sânge și combate statusul proinflamator (i.e. inflamația din organism), prevenind apariția arteriosclerozei și, prin aceasta, reduce riscul de accidente cerebrale și cardiace. Detoxifică organismul, stimulând eliminarea toxinelor pe cale renală, digestivă și sudorifică. Ajută digestia, diminuează durerile abdominale și elimină balonările (spasmolitic și carminativ), iar prin caracterul coleretic-colagog (drenarea bilei), calmează crizele de colecist. Fiind ușor laxativ, este indicat în curele de slăbire, tratamentul antihemoroidal și în constipațiile cronice. Ameliorează durerile reumatismale prin efectul analgezic și antiinflamator, calmează durerile de cap de natură nervoasă, reumatică sau biliară, prin administrarea pe cale internă și aplicații externe pe locul dureros. Îmbunătățește circulația periferică defectuoasă în afecțiuni ale arterelor sau venelor și reduce simptomele răcelii și gripei, folosit sub formă de frecție. Întârzie procesul de îmbătrânire prin reglarea funcțiilor organismului și datorită compușilor antioxidanți, ușurează traversarea etapei de menopauză la femei, amână instalarea osteoporozei (datorită proprietăților antiinflamatoare), calmează durerile articulare, întărește vederea. Poate fi folosit și în gastritele hiperacide și ulcer gastro-duodenal datorită ingredientelor active care scad sau neutralizează acidul gastric în exces și limitează supradezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (responsabilă de cauzarea ulcerelor gastrice), împiedicând prin aceasta apariția esofagitei de reflux.

Printre principiile active conținute în produsul de față, amintim flavonoidele și acizii polifenolcarboxilici. Compuși precum acidul cafeic sau acidul galic sunt recunoscuți pentru efectele lor puternic antioxidante. De fapt, acidul galic este utilizat chiar ca un standard în analizele asociate activității antioxidante (Folin-Ciocâlteu). Mai mult, studiile științifice au evidențiat efectul inhibitor al acidului galic în formarea proteinei amiloide asociate cu apariția bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, acidul cafeic și-a dovedit, în numeroase studii, acțiunea inhibitoare asupra proliferării celulelor canceroase, fiind în același timp, și un bun imunomodulator și antiinflamator. Alți acizi polifenolcarboxilici regăsiți în produsul de față sunt: acidul homogentisic și cel dihidroxibenzoic, cel din urmă fiind folosit ca intermediar în produsele farmaceutice cu acțiune analgezică, antipiretică (i.e. reducerea febrei) și antireumatică.

Responsabile de aroma deosebită a produsului, dar și de numeroase proprietăți terapeutice, sunt uleiurile volatile conținute. Alfa-pinenul, sabinenul, borneolul, limonenul, gingerolul sau carvona sunt toate uleiuri aromatice ce au fost perfect valorificate prin procesul multifazic avansat de obținere a produsului de față ce cuprinde: extracția enzimatică la rece, macerarea în alcool etilic din cereale și infuzarea extractului în vederea recuperării compușilor activi ce nu s-au putut extrage în primele două etape. Astfel, alfa-pinenul este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Limonenul conferă produsului de față proprietățile sale digestive fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis).

În concluzie, Bitterul „Taina Plantelor” este un produs deosebit, obținut din ingrediente de calitate, atent selecționate ce au fost prelucrate cu ajutorul unor instalații de top, în vederea valorificării principiilor biologic-active și a creării unei arome deosebite. Acesta reușește să îmbine armonios un gust unic, plăcut, cu proprietăți sanogene de excepție, putându-se dovedi indispensabil la mesele festive, grele, însă este și o opțiune naturală și sănătoasă de a stimula pofta de mâncare. Prin sinergia compușilor biologic-activi din cele 30 de plante medicinale, Bitterul „Taina plantelor” acționează ca un reglator al tuturor funcțiilor vitale. Acesta poate fi considerat un adevărat „elixir al vieții” datorită multiplelor acțiuni benefice asupra sănătății și a stării generale a organismului, indiferent de vârstă.

Bitterul „Taina Plantelor” poate fi folosit timp îndelungat, nu are contraindicații pentru persoanele sănătoase și se poate asocia cu medicamente atunci când este administrat corect și sub îndrumarea unui specialist. Persoanele care nu au voie să consume alcool, pot dilua bitterul în ceai fierbinte care provoacă evaporarea alcoolului.

Vă recomandăm și: Bitter „Taina plantelor” fără alcool, Bitter „Taina plantelor” capsule, Bitter „Ierburile vieții”, Bitter „Cardiovascular”, Hypertonic.

Balsamul Taina Blantelor :

Ingrediente: Apă, extract hidroalcoolic din următoarele plante: Ienupăr (Juniperus communis), Gențiană (Gentiana asclepiadea), Brusture (Arctium lappa), Angelica (Angelica archangelica), Salcâm (Robinia pseudacacia), Frasin (Fraxinus excelsior), Mesteacăn (Betula verrucosa), Troscot (Polygonum aviculare), Ghimpe (Xanthium spinosum), Sclipeți (Potentilla erecta), Țintaură (Centaurium umbellatum), Cimbrișor (Thymus serpyllum), Afin (Vaccinium myrtillus), Salvie (Salvia officinalis), Soc (Sambucus nigra), Coada-șoricelului (Achillea millefolium), Coada-calului (Equisetum arvense), Mentă (Mentha longifolia), Sânziană galbenă (Galium verum), Sovârv (Origanum vulgare), Măceș (Rosa canina), Pedicuță (Lycopodium clavatum), Gălbenele (Calendula officinalis), Pin (Pinus sylvestris), Scorțișoară (Cynamomum zeylanicum), Aloe (Aloe vera), Nuc (Juglans regia), Zmeur (Rubus idaeus), Coacăz-negru (Ribes nigrum), Fenicul (Foeniculum vulgare), glicerină vegetală, sodium poliacrylate hydrogenated polydecene trideceth-6, etilhexilglicerină, fenoxietanol.

Principalii compuși activi ai plantelor conținute sunt: glicerină, uleiuri volatile (mentol, pinen, camfor, borneol, limonen, silvestren, anetol, timol, carvacrol), pinitol, aloină, acaciină, sambucozidă, equisetonină, achilicină, colină, serpilină, cumarină, mirtilină, lappină, avicularozidă, levuloză, licopodină, clamatină, fragarină, inulină, clorofilă, cianină, polifenoli, aminoacizi esențiali, lipide, carotenoizi, rutozizi, principii amare, rezine (angelicin), acizi organici (angelic, betulinic, chinovic, cafeic, oleaonic, fumaric, rozmarinic, oxalic, valeric, citric, achileic, malic, succinic, salicilic, tant), vitamine (complexul vitaminic B, K, PP, C, D, A și E), minerale (potasiu, calciu, crom, fier, magneziu, seleniu, zinc, cupru, siliciu, fosfor, iod și mangan).

Caracteristici generale ale produsului:

Noutatea produselor cosmetice Hypericum este reprezentată de extractele naturale concentrate din plante și baza de cremă ce intră foarte ușor în piele favorizând o absorbție transcutanată (prin piele) mult mai eficientă a substanțelor active benefice. Compușii naturali activi din cosmeticele Hypericum au fost special selecționați pentru a avea un efect benefic și cât mai prietenos la nivelul pielii.

La obținerea produsului de față au fost folosite aparatura de top, înalt-performantă și metodele de extracție eficiente și menajante utilizate și pentru obținerea produsului Bitter „Taina Plantelor”. Astfel, inițial, materia primă vegetală este supusă unei extracții enzimatice la rece. În faza a doua, are loc macerarea materialului biologic în alcool etilic din cereale. În faza a treia, principiile active din plante sunt valorificate printr-o extracție apoasă de tipul unui decoct/infuzii. Lichidul astfel obținut este ulterior filtrat și decantat în vederea transformării sale în produsul Bitter „Taina Plantelor”. În cele din urmă, după etapele de filtrare și decantare din cadrul procesului de fabricație a bitterului „Taina Plantelor”, se obține un produs foarte valoros, sub forma unei paste foarte fine și dense, în care principiile active din plante s-au concentrat. În această pastă se adaugă o bază de cremă de calitate superioară ce are rolul de a favoriza absorbția cutanată (prin piele) a principiilor active concentrate din pastă, având totodată și o acțiune emolientă și hidratantă. În acest fel, ca urmare a unui proces unic și complex, multifazic, se obține Balsamul „Taina Plantelor” pentru uz extern. Mirosul și culoarea caracteristice sunt date exclusiv de ingredientele naturale, produsul ne având adăugate în componența sa coloranți sau parfumuri de sinteză.

Balsamul „Taina Plantelor” este un produs atent formulat pentru hidratarea, cicatrizarea, protejarea și regenerarea structurii pielii. Acesta este deosebit de util și în calmarea durerilor musculare sau articulare cauzate de accidentări, înaintarea în vârstă sau din alte cauze, de regulă de natură inflamatorie. Acest balsam deosebit este inspirat de formula holistică a produsului Bitter „Taina Plantelor”, putând fi folosit împreună cu acesta în vederea obținerii unui sinergism ce potențează acțiunea ambelor produse. Astfel, prin utilizarea concomitentă, se va acționa benefic asupra sănătății, atât din interior, cât și din exterior. Similar Bitterului, balsamul conține extracte din 30 de plante medicinale, având la bază compuși naturali activi, cu o bio-disponibilitate foarte mare, ce acționează sinergic completându-se și potențându-se reciproc, rezultatul fiind o piele: hidratată, hrănită și restructurată și o calmare a durerilor musculare sau articulare.

Datorită texturii sale ușoare, balsamul nu lasă urme uleioase, nu blochează porii și este recomandat tuturor tipurilor de piele, fiind absorbit ușor și în profunzime. Astfel, Balsamul „Taina Plantelor” poate fi folosit cu succes și pentru efectuarea masajelor, cu efecte relaxante și revigorante asupra musculaturii obosite. În plus, compușii naturali activi din cele 30 de plante medicinale au un puternic efect antiinflamator, antioxidant, vitaminizant și mineralizant, sporind capacitatea de auto-apărare a epidermei față de agenții patogeni, de cei poluanți sau de cei climatici (soare, vânt, temperaturi prea mari sau prea mici) la care aceasta este în permanență expusă.

În concluzie, prin acțiunea antiseptică și detoxifiantă, datorată în mare parte taninurilor și uleiurilor volatile pe care le conține, acest produs îi conferă pielii o prospețime îndelungată și îi păstrează calitățile pentru o perioadă mai mare de timp. Antioxidant, antiinflamator și analgezic, acest balsam are proprietăți nutritive, calmante, chiar cicatrizante, ajutând la refacerea structurii pielii ce prezintă leziuni. Astfel, el este recomandat tuturor categoriilor de la sportivi și persoane în vârstă, până la tineri și persoane cu pielea sensibilă.

Recomandări:

• Acest produs este recomandat în stimularea procesului natural de regenerare, propriu pielii

• Indicat pentru păstrarea unui nivel optim de hidratare a pielii

• Util în hrănirea, calmarea și cicatrizarea pielii

• Recomandat persoanelor cu accidentări cauzate de lovituri sau efort fizic (luxații, entorse, întinderi, cârcei, vânătăi), ciupituri de insecte, iritații

• Eficient în calmarea durerilor musculare și articulare

Planta medicinală a longevității : Iarba-de-Fier

CEAI IARBĂ-DE-FIER

 

„Numai aceia care nu au simțit mirosul plantelor medicinale din Rodopi pot sa accepte că undeva pe pământ există o aromă mai dulce, arbuști verzi și copaci de smarald, că undeva în lume înfloresc flori mai frumoase, că există o priveliște mai fermecătoare decât ceaiul de Iarbă de fier înflorit și veșnic verde”. – Dr. Anatolii Alikovski

Ingrediente: părți aeriene ale plantei Sideritis scardica Griseb.

Adjuvant în: stimularea potenței și a apetitului sexual, sporirea fertilității, ușurarea digestiei și protejarea mucoasei gastro-intestinale, tonifierea organismului, eliminarea surplusului de apă și acid uric din organism, calmarea tusei și favorizarea expectorării, combaterea stresului oxidativ și sporirea puterii de cogniție la persoanele în vârstă.

Acțiune: afrodiziacă, antiinflamatoare, antioxidantă, antimicrobiană, anti-îmbătrânire, tonică asupra sistemelor nervos și cardiovascular, digestivă, analgezică, carminativă, gastroprotectoare, citotoxică pentru celulele cancerigene, antireumatică, analgezică și diuretică.

Caracteristici generale ale produsului:

Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta eficiența maximă și puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Astfel, produsul de față este obținut din părți aeriene de Iarbă-de-fier, culeasă direct din flora spontană a Munților Pirin, din sudul Bulgariei, în conformitate cu cerințele aferente statutului său de plantă protejată.

Istorie și etimologie

Iarba-de-fier, având denumirile latinești Sideritis scardica Griseb., Navicularia scardica (Griseb.) Soják sau Sideritis florida Boiss. & Heldr. – uneori și Sideritis raeseri subsp. florida (Boiss. & Heldr.) Papan. & Kokkini sau Sideritisscardica subsp. longibracteata Papan. & Kokkini – este o plantă erbacee perenă ce face parte din familia Lamiaceelor, fiind endemică zonei centrale a Peninsulei Balcanice. În greacă, „sideritis” poate fi tradus literar ca „cel care este de sau care are fier”, plantele din acest gen fiind folosite la vindecarea rănilor produse de arme în timpul războaielor din antichitate. Foarte nepretențioasă și rezistentă, specia poate supraviețui cu o cantitate redusă de apă și sol, crescând cel mai adesea în zone deschise, uscate, calcaroase și pe stânci erodate. Aceasta a fost descrisă pentru prima dată de către Grisebach în anul 1844. Din cauza exploatării iraționale în trecut, în prezent, această specie este clasificată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind pe cale de dispariție (EN). Ca o consecință a asemănării dintre speciile genului Sideritis, S. scardica este uneori confundată cu S. syriaca, însă cele două sunt specii distincte.

S. scardica are o distribuție fragmentată de către lanțurile muntoase, fiind prezentă la altitudini mari. Astfel, în Macedonia, specia poate fi găsită în masivele centrale și vestice. În Albania, aceasta este limitată la zona de sud-vest a munților, la altitudini de 1.500 m. În Bulgaria, de unde provin și plantele care intră în compoziția produsului de față, Iarba-de-fier poate fi regăsită numai în 9 localități din Munții Slavyanka, Pirin și Rodopi, la altitudini cuprinse între 1.000 și 2.200 m. În Grecia, specia poate fi regăsită în regiunile muntoase, la altitudini de 1.600-2.300 m din zona centrală de est, centrală de nord și în cea de nord-est a țării. Aceasta a fost consemnată și în zona europeană a Turciei, la altitudini de 800 m. Iar în Serbia, nu i se cunoaște distribuția cu exactitate, dar cel mai probabil, ea este limitată la regiunile muntoase foarte înalte.

Iarba-de-fier poate ajunge la înălțimi cuprinse între 20 și 40 de centimetri. Perioada de înflorire este între lunile iunie și iulie, florile fiind galbene, cu un miros plăcut, cu note de miere și citrice. Cunoscută din timpuri străvechi ca plantă medicinală, aceasta (și ceaiul obținut din ea) abundă în denumiri populare: „Ceai Mursalski” sau „Ceai Mursalitza”, „Ceai Alibotushki” (i.e. din zona Alibotush, Slavyanka), „Iarbă-de-fier”, „Ceaiul păstorului”, „Ceai Pirinski” (i.e. ceai din Pirin), „Ceai Pazlak”, „Buruiana mirositoare”, „Ceai de Munte”, „Ceaiul Muntelui Olimp” (în Grecia) sau „Ceaiul Muntelui” (mai comun pentru S. raeseri) și de curând „Viagra bulgărească”, nume date în funcție de regiunile în care crește sau de proprietățile sale. În afară de infuzie sau decoct, Iarba-de-fier este folosită și sub formă de: condiment, pulbere, sirop, tinctură și chiar și în băuturi răcoritoare sau în bere, sub formă de extract alcoolic sau apos.

S. scardica este considerată o comoară națională în Bulgaria și este trecută în Cartea roșie a Bulgariei și a Albaniei (plantă ocrotită), ca urmare a reducerii arealului său de răspândire din cauza culegerii sale întâmplătoare și lipsite de control. Spre exemplu, în Bulgaria anilor ’70, deși planta era protejată de lege, membrii Comitetului Central al Partidului Comunist și al Biroului Executiv obișnuiau să trimită, la începutul lunii august, oameni din securitate cu elicopterul ca să o recolteze. Astfel, doar elitele sociale și astronauții sovietici beneficiau de pe urma consumului ceaiului de Sideritis. Totuși, situația s-a înrăutățit, ieșind de sub control în anii ’90 când interdicția recoltării a fost întreruptă. Astfel, planta extrem de populară încă de pe atunci, a fost exploatată într-un ritm ce a dus specia în prag de extincție. Din 1996, interdicția a fost reinstaurată, iar în prezent, în Bulgaria, se depun eforturi pentru a introduce această specie, și altele asemănătoare din genul Sideritis, în cultură. Acest lucru s-a dovedit destul de greu la început din cauza ratei mici de germinație a semințelor, însă, în prezent au fost dezvoltate noi tehnici de creștere a randamentului producției. Totuși, majoritatea produselor pe bază de Iarbă-de-fier încă sunt obținute din plante recoltate din flora spontană, însă aplicându-se reguli de bună practică și exploatare responsabilă.

Proprietăți sanogene

Din relatările unor bătrâni din Trigrad și Mugla (Bulgaria), în vârstă de peste 100 de ani, aflăm că bunicii și străbunicii lor au folosit plantele din genul Sideritis pentru diferite boli ale plămânilor și rinichilor, răceli, gripe și chiar pentru alergii și ameliorarea durerilor. La întrebarea adresată lor: „de când le-au folosit oamenii?”, răspunsul a fost: „Din birzaman”, care în traducere înseamnă din cele mai vechi timpuri.

Anatolii Alikovski este omul care a studiat ani la rând această specie. Fiind medic urolog de profesie, acesta a putut observa în amănunt efectele plantelor din specia S. scardica asupra sănătății aparatului sexual masculin. Acesta susține că Iarba-de-fier conține o multitudine de substanțe active și minerale precum: fier, cupru, zinc, seleniu, cobalt, calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Medicul consideră că această abundență de compuși utili organismului, întărește sistemul imunitar, remediază majoritatea problemelor de ordin sexual, protejează față de viroze și menține buna funcționare a inimii, rinichilor, prostatei și a ficatului.

Conform literaturii de specialitate, ceaiul de Iarbă-de-fier are o capacitate de înviorare intelectuală și fizică (fără a provoca insomnii), de îmbunătățire a dorinței și capacității sexuale, de tonifiere a sistemelor cardiovascular și reproducător, de îmbunătățire a digestiei și de protecție împotriva ulcerului, de întărire a activității rinichilor și de mărire a diurezei, de descompunere a pietrelor uratice, de reducere a inflamațiilor, de mărire a longevității și ca descoperire recentă, potrivit cercetărilor făcute în Elveția, capacitatea sa antioxidantă poate ajuta la prevenția cancerului.

Afrodiziac

Ceaiul Iarbă-de-fier, administrat sub formă de infuzie sau decoct, mărește dispoziția și capacitatea sexuală. O mare influență asupra celor amintite o exercită „hormonii vegetali” pe care planta îi conține. Acțiunea acestora este asemănătoare celei exercitate de proprii hormoni steroizi.

„Ceaiul înviorează corpul, întărește sufletul, îmblânzește inima, redeșteaptă gândurile, gonește lenea”. – Aviceniu.

Antiinflamator

O bună parte din compușii activi ai plantei este reprezentată de taninuri și alți compuși fenolici. Aceștia îi conferă ceaiului un gust mai astringent, dar au și proprietăți benefice. De obicei, în ceaiul ajuns la o fază mai înaintată a maturității, concentrația de taninuri crește. Acești compuși au acțiune antiinflamatoare și astringentă asupra mucozității stomacului și intestinelor, fiind benefici în cazul ulcerelor. Se combină ușor cu proteinele de origine animală și formează „complexe” tanino-proteice care acționează ca o protecție împotriva sărurilor metalelor grele. Ca urmare a acestei proprietăți, ceaiul de Sideritis se poate folosi în cazul unor enterocolite însoțite de diaree. Tadić et al. (2012) a observat faptul că diverși compuși ce se regăsesc în părțile aeriene ale plantei au avut un efect gastroprotector mai puternic decât cel al ranitidinei la o doză de 100 mg/kg.

Principiul de acțiune este următorul: taninul, cu acțiunea sa astringentă, mărește densitatea țesuturilor, adică a mucoaselor sistemului digestiv, ca urmare a unirii taninurilor cu proteinele din celulă. Temporar, are loc o revenire a stării inițiale a proteinelor semicoagulate. De aceea, ele au proprietate antiinflamatoare. Iarba-de-fier se poate folosi și în cazul inflamației gingiilor, a mucoaselor cavității bucale, în cazul inflamației intestinelor (IBD) și a căilor urinare, dar și în răni externe (sub formă de cataplasmă).

Recent, un studiu efectuat de cercetători din Norvegia și Germania (Hofrichter et al., 2016) a atras atenția și asupra acțiunii antiinflamatoare a plantelor de Sideritis, cu efecte benefice asupra memoriei și a puterii de învățare în Alzheimer. Aceștia susțin că extractele de Iarbă-de-fier ar putea fi o alternativă puternică și bine tolerată pentru tratarea simptomelor și a declinului cognitiv în cazul persoanelor în vârstă ce suferă de această boală degenerativă. Compușii activi din Sunătoare, Ceai verde, vin roșu (polifenoli) sau Ashwaganda pot avea un efect sinergic cu cei din S. scardica în vederea creșterii cogniției și a reducerii depozitelor de plăci β-amiloide.

Dezinfectant

Analizele de laborator au identificat peste 90 de uleiuri esențiale și compuși aromatizanți în plantele de Sideritis. Acestea au proprietăți dezinfectante și antiseptice. Din antichitate, ceaiul din Iarbă-de-fier era utilizat pentru dezinfectarea rănilor. Printre cei mai abundenți astfel de compuși amintim: α-pinenul și β-pinenul, limonenul, camforul, mirtenalul, pinocarvona, trans (E)-cariofilenul și oxidul de cariofilen, germacrenul D, acidul hexadecanoic, α-copaenul, β-burbonenul, α-cadinolul, δ-cadinenul, nonacosanul și β-bisabolenul.

Calmant

Conform ultimelor cercetări s-a dovedit că uleiurile esențiale și substanțele aromatizante din aceste plante, acționează și la nivelul plămânilor, contribuind la fluidizarea și eliminarea mucozităților, având efect antitusiv și spasmolitic și ușurând respirația. Astfel, se justifică utilizarea tradițională în cazuri de răceală, astm și alte iritații la nivelul căilor respiratorii. Bătrânii și, recent și specialiștii, recomandă consumul ceaiului de Iarbă-de-fier datorită acțiunii sale favorabile asupra sistemului respirator în cazul unor bronșite acute, laringite, traheite. Mai mult, uleiurile esențiale conținute contribuie și la liniștirea colecistului (i.e. fierii), având o acțiune analgezică.

Antioxidant

În cele două specii apropiate, S. scardica și S. raeseri, au mai fost determinate în laborator și aproximativ 24 de compuși fenolici diferiți. Printre aceștia amintim: glicozide feniletanoide (alissonozidă, echinacozidă, forsitozidă, verbacozide, leucoseptozida A), acizi hidroxicinnamici, acid clorogenic, diglicozide flavonoidice ale apigeninului și luteolinului, hipoletin, isoscutellarein, metilisoscutellarein și glicozide flavonoidice acetilate. Acești compuși au o acțiune antioxidantă, ce limitează efectele nocive ale stresului oxidativ și ajută și la modularea răspunsului imun și la buna funcționare a proceselor de detoxifiere ale organismului.

Un studiu recent condus de Francesca Danesi, a avut o descoperire interesantă. Aceasta a observat faptul că, deși extractul de Iarbă-de-fier a avut concentrații mai mici de fenoli (≈ 18%) și o capacitate antioxidantă de 10 ori mai redusă decât cea a extractului din planta de Ceai (Camellia sinensis), totuși efectul său antioxidant la nivel celular a fost similar. Acest lucru sugerează că activitatea protectoare a celor două specii nu se datorează numai catechinelor, ci și altor compuși fenolici și a interacțiunilor complexe ale acestora.

Studii moderne conduse în Lunt (Elveția) încearcă izolarea unui compus activ din ceaiul de Iarbă-de-fier care are efect asupra cancerului de prostată. Acest compus provoacă tulburări în procesele metabolice ale celulei canceroase, inducând apoptoza (i.e. moartea programată). În această direcție, cercetări au început încă din anul 2000 la Universitatea din Plovdiv, Bulgaria, în laboratorul de Biologie Celulară condus de dr. Nicolo K. Porov. Similar, efectele citotoxice ale extractelor din Sideritis au fost studiate și în Serbia unde cercetătorii (Tadic V. M. et al.) au observat o acțiune citotoxică a compușilor fenolici (apigenin, luteolină și glicozidele lor) asupra celulelor canceroase umane (leucemie). Aceștia confirmă și efectele gastroprotectoare și antiinflamatoare ale plantei, considerând flavonoidele ca fiind potențiali agenți chemoterapici și chemopreventivi.

La efectele dezinfectante, calmante, antiinflamatorii și antioxidante, mai participă și alți compuși identificați în aceste plante. Printre aceștia se numără: hidrocarburile, acizii grași, iridoidele, triterpenele și fitoestrogenii.

Mineralizant

Mineralele și oligoelementele sunt prezente în acest ceai în proporție de peste 5%. Experimental, s-a stabilit că ele intră în compuși complecși, găsindu-se în stare coloidală. Ele se extrag ușor prin decoct sau infuzie din plantele de Sideritis și au efect remineralizant, tonifiant și protector la nivelul sistemelor imunitar, reproducător și muscular. Astfel, ceaiul de Sideritis ajută și la menținerea echilibrului electrolitic în organism.

Conform analizelor de laborator (Žarković et al., 1993; Karapandzova et al., 2013), elemente conținute în acest ceai sunt: fierul (455,3 mg/kg; ajută la formarea hemoglobinei, antianemic), cuprul (are influență pozitivă asupra stării de anemie), cobaltul (acționează împotriva sterilității), seleniul (mărește imunitatea organismului și este un ajutor important în sănătatea aparatului reproducător masculin, în cancer și în bolile de inimă, fiind puternic antioxidant) și cromul. Macroelementele cele mai abundente sunt: calciul (12,4 g/kg; ajută la întărirea mușchiului cardiac și în osteoporoză), magneziul (2 g/kg; are rol în transmisia neuro-musculară), potasiu (10,7 g/kg; acționează ca diuretic fiziologic), zincul (antiviral, cu efect asupra imunității și a aparatului reproducător masculin), sodiul (1 g/kg; element de bază vital în transportul substanțelor prin membrana celulară).

În concluzie, Iarba-de-fier este o plantă tot mai intens studiată în ultimii ani și tot mai populară în prevenția și tratarea unui număr tot mai mare de afecțiuni. Cu o bogată istorie de consum și un interes științific tot mai îndreptat asupra sa, ceaiul de Sideritis poate fi considerat un adevărat panaceu. Deosebit de eficientă în tonifierea organismului, îmbunătățirea performanțelor sexuale, stimularea detoxifierii organismului, modularea răspunsului imun și a inflamației, protejarea sistemelor gastrointestinal, cardiovascular, respirator și urinar și, recent, chiar și în combaterea unor forme de cancer (prostată, leucemie) și a bolilor degenerative (Alzheimer), această plantă nu trebuie să lipsească din dieta niciunei persoane care dorește să aibă grijă de sănătatea sa.

Mod de utilizare:

Pentru obținerea unei băuturi sanogene și aromate, este necesar, în primul rând, un ceai de calitate (precum cel de la Hypericum), apă corespunzătoare (plată, oligominerală, de izvor) și respectarea strictă a cerințelor de pregătire a infuziei sau a decoctului, după caz.

Intern (Adulți)

Infuzie: 1 linguriță cu vârf de plantă măcinată, peste care se toarnă apă fiartă. Se lasă la infuzat 5 minute.

Decoct: 3 linguri de plantă la 1 litru de apă. Planta se fierbe 2-3 minute în apă clocotită, după care se lasă acoperită la infuzat timp de 15 minute. Se beau 3 căni de cei pe zi. Ziua următoare, peste restul de ceai rămas, se poate adăuga 1 lingură de plantă și se poate fierbe din nou.

Cele două moduri de pregătire ale ceaiului asigură obținerea unei băuturi de culoare auriu-galbene, puternic aromate, ușor acrișoare și cu note amărui. Pentru gust, se poate îndulci cu miere sau extract natural de Stevia (Hyper Stevia rebaudiana). Tot pentru gust, se pot adăuga și scorțișoară, cuișoare sau lămâie. Se recomandă a fi folosit împreună/alternativ cu: Hyper Potent, Hyper-Pot, Bitter Taina Plantelor, Hypertonic, Lăptișor de matcă sau Brânca-ursului.

Extern

Contra aftelor, gingivitei, paradentozei – 1 lingură de ceai se fierbe cinci minute într-o jumătate de cană de apă, la foc mediu, după care se filtrează. Cu acest decoct se fac clătiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. Se poate asocia/alterna cu Spray-ul cu tinctură de Propolis și Acid alfa-lipoic sau cu Spray-ul cu Propolis fără alcool de la Hypericum.

Pentru înțepăturile de insecte (viespe, albină, tăun, țânțar) și răni superficiale, se aplică o cataplasmă din pastă obținută prin mărunțirea plantei. Senzația de durere sau mâncărime, precum și tumefierea se vor ameliora, iar țesuturile se vor cicatriza mai repede. Se poate asocia/alterna cu Unguentul cicatrizant, Unguentul de Gălbenele, Spray-ul cu tinctură de Propolis și Acid alfa-lipoic sau cu Spray-ul cu Propolis fără alcool de la Hypericum.

Contraindicații:

– Nu se va consuma de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

– În lipsa informațiilor cu privire la siguranța utilizării produselor pe bază de Sideritis scardica în timpul sarcinii și lactației, este indicată evitarea consumului în această perioadă.

Sărbători ( cu digestii ) Fericite !

Mâncarea de Sărbători, pe cât e de gustoasă, pe atât de greu poate pica anumitor persoane, de aceea, trebuie să fii foarte atent la ce consumi în această perioadă pentru a nu ajunge la spital. Ficatul,pancreasul,bila sunt organele cele mai “exploatate” în această perioadă deoarece mâncarea abundă în grăsimi ,prăjeli, proteine în combinație cu amidon , etc și este foarte săracă în vegetale crude,fructe care conțin fibre și enzime.

Pentru a face fata acestei perioade din an , fără dureri de burtă,dureri în partea dreaptă,dureri de cap noi vă recomandăm un supliment natural sau un amestec de suplimente naturale care ajută corpul să facă față cu brio acestei perioade .

Suplimentul natural ENZIMAX este un produs atent formulat pentru a stimula și a îmbunătăți digestia. Astfel, acest produs deosebit a fost special conceput pentru a înlătura neplăcerile majore aferente unui aport insuficient de enzime cum ar fi: hiperaciditatea gastrică, digestia lentă, senzația de greutate în stomac, balonarea, oboseala sau starea de epuizare, pierderea apetitului.

Enzimele sunt cele mai importante elemente active pe care organismul uman le folosește în vederea bunei desfășurări a procesului de digestie și pentru menținerea sănătății întregului sistem digestiv. Acestea asigură echilibrul organismului nostru și reprezintă o resursă valoroasă în menținerea unei stări de bine.

Acești bio-catalizatori de natură proteică, enzimele, sunt indispensabili pentru desfășurarea corectă a digestiei deoarece ei au un rol foarte important în transformarea alimentelor în substanțe asimilabile (micro- și macro-nutrienți) necesare nutriției organismului precum: aminoacizii, vitaminele sau mineralele. Odată cu introducerea tot mai multor alimente rafinate, ultra-procesate în dieta modernă, consumatorul și-a restrâns sursele de enzime alimentare – ce sunt deosebit de sensibile la tratarea termică – provocând, astfel, un potențial deficit al acestora în alimentația sa.

Produsul ENZIMAX este special conceput pentru a se adresa acestei probleme, el asigurând suplimentarea alimentației noastre cu un complex de enzime naturale care substituie deficitul enzimatic pancreatic, gastro-intestinal și biliar ce pot apărea, astfel, la mulți dintre noi. Acest supliment alimentar creează un pH optim pentru digestie în cazul unei secreții insuficiente a stomacului, pancreasului și a intestinului gros.

De asemenea, datorită adaosului însemnat de probiotice în complexul unic al acestui produs, ENZIMAX îndeplinește și funcția de reechilibrare a florei intestinale, prevenind efectele neplăcute ale balonării prin ușurarea eliminării gazelor din intestine. În plus, acest supliment natural stimulează motilitatea intestinală și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

https://www.hypericum-plant.ro/capsule-combina-ii/capsule-enzimax.html

Protonic :supliment alimentar funcțional cu rol adjuvant în vitaminizarea organismului, reglarea funcției digestive și control ponderal

Protonic

Supliment alimentar funcțional cu rol adjuvant în vitaminizarea organismului, reglarea funcției digestive și control ponderal

 

Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!

Suplimentele alimentare și produsele cosmetice concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Astfel, plantele medicinale și produsele stupului folosite ca materie primă provin din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Noutatea pulberilor și a capsulelor noastre este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Produsul de față este obținut din pulberi atomizate de polen poliflor și Nap porcesc (Topinambur – Helianthus tuberosus), la care s-au adăugat și culturi vii de probiotice complexe. Atomizarea un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din polenul poliflor ce a fost exinizat în prealabil (i.e. i s-a îndepărtat învelișul protector de exină în vederea creșterii biodisponibilității) și tuberculii de Topinambur ce au fost presați la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Lichidul de la suprafață se evaporă rapid datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Astfel, extractul se menține rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor rapide din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor aromatice păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină sau gumă de acacia. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă de acacia prin atomizarea extractului în care aceasta a fost adăugată în prealabil. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma de acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din polen și plantele medicinale proaspete sau congelate.

Caracteristici generale ale produsului:

Suplimentul alimentar de față este un produs atent formulat pentru vitaminizarea organismului și refacerea echilibrului florei intestinale. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (e.g. omega 3: omega 6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiomul (i.e. flora intestinală) nostru fiind greu încercat mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. În cazul în care culturile benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (e.g. acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale). Spre exemplu acest dezechilibru poate fi indus de tratamente cu antibiotice, radiografii abdominale, alimentație săracă în fibre sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimente contaminate cu antibiotice sau diverși agenți patogeni.

Curele cu suplimente pe bază de culturi vii probiotice și fructooligozaharide (FOS) cum ar fi inulina din plante precum Topinamburul sau Cicoarea, sunt una dintre soluțiile cele mai naturale și eficiente în această situație. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de administrat. Pentru realizarea extractului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum tuberculii de Topinambur nemodificat genetic, neiradiat și necontaminat cu metale grele sau alt fel de poluanți, polen poliflor exinizat și culturi vii de Lactobacili. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune vitaminizantă, mineralizantă, de reglare a funcției digestive și de control ponderal, imunostimulatoare, energizantă și tonică.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale produsului Protonic și a ingredientelor sale:

Polenul poliflor exinizat este o sursă excelentă de carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente și aminoacizi esențiali. În plus, polenul poliflor de albine mai conține hormoni, enzime și acizi grași, fiind deosebit de nutritiv. Datorită faptului că acesta a fost exinizat (a fost îndepărtat învelișul său dur ce îl protejează – exina), polenul devine ușor de asimilat de către organism, în caz contrar acesta neputând fi utilizat eficient de către corp.

Culturile probiotice sunt formate din microorganisme benefice ce au rolul de a menține echilibrul florei intestinale și, astfel, de a regla funcțiile intestinale și digestia. De asemenea, aceste microorganisme sunt esențiale pentru procesarea și absorbția corectă a anumitor nutrienți și contribuie la sinteza unor vitamine și a unor enzime. În plus, probioticele reglează peristaltismul (i.e. motilitatea intestinală) și fortifică sistemul imunitar. În produsul de față, culturile probiotice sporesc biodisponibilitatea celorlalte ingrediente și sinergizează cu acestea.

Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o plantă de cultură înrudită cu Floarea-soarelui. Tuberculii acestuia sunt o sursă naturală excelentă de fructooligozaharide precum inulina, ce are proprietăți prebiotice, hrănind flora intestinală benefică și favorizând echilibrarea diverselor tipuri de microorganisme din intestine. Tot fructooligozaharidele sunt responsabile și de gustul plăcut, dulceag, al tuberculilor, fapt ce îi recomandă spre consumul crud, în salate sau smoothieuri, sau gătiți precum cartofii (fierți, copți). Mai mult, polizaharidele conținute de Topinambur sunt tolerate și de către persoanele cu diabet, acesta devenind tot mai popular în alimentația celor care au probleme cu glicemia.

Putem spune, deci, că Protonic este un supliment alimentar funcțional format dintr-o componentă polenică, una probiotică și una prebiotică (i.e. produs sinbiotic) cu acțiune de reglare a funcției digestive și control ponderal. Datorită bogăției în substanțe active, produsul este util pentru cei cu afecțiunilor cardiovasculare și de prostată, cei cu boli metabolice (e.g. obezitate, diabet), cei cu afecțiuni autoimune (e.g. boli inflamatorii ale intestinelor, alergii și intoleranțe alimentare) și pentru cei cu boli degenerative. Astfel, produsul acționează ca un detoxifiant, neurotonic, având și efecte geriatrice. Datorită acțiunii simbiotice a prebioticelor (inulina) cu probioticele (culturile lactice) acesta are și proprietăți imunomodulatoare, iar stimularea sistemului endocrin și efectul vitaminizant și mineralizant asupra organismului se datorează conținutului în polen.

O caracteristică esențială a produsului este aceea că polenul a fost susceptibilizat printr-un procedeu enzimatic crescând, astfel, biodisponibilitatea acestuia prin distrugerea exinei care împiedică asimilarea substanțelor valoroase din polenul nativ. Mai mult, polenul exinizat a fost stabilizat și biodisponibilizat și mai mult datorită atomizării, proces ce îi crește rezistența în mediul acid al stomacului pentru ca substanțele active să poată fi absorbite la nivelul intestinelor. Similar, și extractul de Topinambur a fost atomizat în vederea creșterii rezistenței froctooligozaharidelor și a celorlalți compuși în fața acțiunii sucurilor gastrice. Astfel, o proporție mai mare din inulina conținută ajunge la nivelul colonului unde sunt hrănite microorganismele benefice.

Produsul conține o cantitate semnificativă de proteine cu valoare biologică înaltă și echilibrată datorită faptului că sunt alcătuite din toți aminoacizii esențiali. Pe lângă aminoacizi esențiali, Protonic conține aminoacizi neesențiali precum prolina și hidroxiprolina, compuși cunoscuți ca având o puternică acțiune proteogenică (i.e. de formare a proteinelor) și glucogenică (i.e. de transformare în glucoză prin glucogeneză). Prolina este un component esențial al colagenului, proteină extrem de importantă pentru aspectul și sănătatea pielii, a tendoanelor, a sistemului osos și a articulațiilor.

Protonic conține și fosfolipide, steroli, acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali cu catenă lungă (omega 3, omega 6) au un rol metabolic deosebit de important, participând la structurarea fosfolipidelor membranelor celulare, fiind și activatori ai unor enzime ce acționează atât în metabolismul lipidic cât și în procesele inflamatorii, intervenind în modularea expresiei fenotipice a genomului. Aceste componente lipidice au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, sistemului nervos și pielii.

De asemenea, produsul conține și vitamine hidrosolubile din grupa B, vitamina C, dar și vitaminele liposolubile A și E. De remarcat conținutul în vitamina B12 cu activitate biologică extrem de ridicată. Protonic are o activitate antioxidantă naturală ridicată datorită acțiunii sinergice a vitaminelor A, C, E și a microelementelor Seleniu și Zinc. Această activitate îl recomandă în combaterea stresului oxidativ la nivelul celular, stres cauzator al maladiilor grave cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii, cancerelor și îmbătrânirii precoce.

Observăm, astfel, că produsul conține numeroase macroelemente necesare organismului. Rolul macroelementelor în nutriția umană este bine cunoscut, iar microelementele acționează catalitic sau sunt componente ale sistemelor biocatalitice din celulele corpului uman. Carențele acestora determină stări patologice cu manifestări ușoare sau grave. Spre exemplu, Iodul este esențial pentru funcționarea glandei tiroide care la rândul ei gestionează metabolismul energetic cu impact asupra ponderalității (i.e. greutatea corporală). Zincul și Seleniul sunt esențiali în funcționarea normală a prostatei și în protejarea împotriva diferitelor ei afecțiuni (e.g. adenom, cancer de prostată).

Probioticele din Protonic sunt microorganisme vii, care administrate în cantități adecvate exercită o acțiune benefică asupra sănătății. Probioticele conținute sunt reprezentate de bacterii lactice din genurile Lactobacillus și Streptococcus. Datorită lor, suplimentul induce un confort digestiv fiind indicat în Sindromul colonului iritabil precum și în cazul altor afecțiuni gastrointestinale: constipație, diaree non-patogenă, balonări (meteorism), flatulență, crampe, halenă fetidă (i.e. respirație urât-mirositoare) de origine digestivă, intoleranță la lactoză. Componența probiotică și cea polenică au o acțiune netă în controlul ponderal, produsul fiind util și celor ce doresc să slăbească (e.g. obezi, supraponderali).

Produsul Protonic poate exercita acțiuni benefice și asupra alergiilor: dermatită atopică, alergii la lapte, poliartrită reumatoidă. Prin acțiunea de absorbție a substanțelor mutagene și stimularea sistemului imunitar, produsul exercită o acțiune de inhibiție a producției de carcinogeni ai microflorei intestinale, oferind protecție împotriva apariției tumorilor canceroase. Mai exact, produsul induce un răspuns imunitar prin efecte complexe de excludere competitivă și translocație/efect barieră, împotriva diareii de origină virală (i.e. Rotavirus), a diareii generate de disbacteriemia consecutivă tratamentelor cu antibiotice, a colitelor (C. difficile) și a diareii nosocomiale (i.e. luate din spitale).

Se remarcă și o activitate antipatogenă față de germenul Helicobacter pylori, agent cauzator al gastritelor, ulcerelor și cancerelor gastrice. Tot prin acțiunea sa antipatogenă și de excludere competitivă, produsul exercită și un efect pozitiv asupra vaginozelor și infecțiilor urinare. O explicație pentru această acțiune este dată de efectul imunomodulator (status imunitar, răspuns vaccinal) al produsului, acesta interacționând cu celulele imunitare sau cu receptorii celulari și determinând o creștere a activității de fagocitoză a celulelor albe și o sporire a sintezei de citokine.

Prin componența polenică ce sinergizează puternic cu cea probiotică, produsul Protonic are și efect de detoxifiere, fiind indicat și persoanelor dependente de alcool, diminuând dorința de a consuma băuturi alcoolice, precum și celor care doresc să renunțe la consumul de substanțe stimulatoare de sinteză. Produsul, prin componentele sale active, are capacitatea de a stimula mecanismele de metabolizare a xenobioticelor (i.e. substanțe pe care organismul nu le recunoaște) din organism. Datorită inhibiției producerii de endotoxine de către microflora intestinală produsul este indicat și în endotoxemia asociată cirozei.

Produsul Protonic, prin componența sa probiotică, acționează asupra deconjugării acizilor biliari reducând nivelul colesterolului din sânge și, deci, riscul de apariție a arteriosclerozei și bolilor cardiovasculare. Produsul conține, de asemenea, un raport corect între vitamina B6 și metionină, ceea ce face ca homocisteina inductoare de arterioscleroză să-și reducă toxicitatea. Anumiți compuși generați de microfloră probiotică se comportă ca inhibitori de ACE (Angiotensin Converting Enzyme) având un efect de scădere a tensiunii arteriale, indicând produsul și suferinzilor de hipertensiune arterială.

Reamintim că Protonic conține, în forme organice, microelementele Seleniu și Zinc cu acțiune puternic antioxidantă, sinergizând cu vitaminele A, C, E pentru neutralizarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ ce sunt cauza majorității maladiilor cronice. Produsul mai conține și alți antioxidanți naturali precum: cisteină, metionină, glutation, catalază și flavonoizi, cu acțiune favorabilă în afecțiuni de prostată, cancere, cardiovasculare.

Protonic conține precursori hormonali de tip androgen precum și acizi hidroxamici, conferind o capacitate protectoare față de afecțiunile benigne de prostată (e.g. prostatite, hidrocel, prostato-veziculite, adenom de prostată). Aceste efecte sunt potențate și de activitatea antioxidantă a microelementelor amintite mai sus (Zn, Se, vit. A, C, E, flavonoizi naturali) ce sunt prezente în produs.

În concluzie, datorită complexității componentelor sale, produsul Protonic manifestă și o acțiune tonică, revitalizantă și energizantă și are efecte geriatrice, sporind calitatea vieții. Consumul regulat de Protonic are efecte benefice directe asupra sistemului nervos, îmbunătățind capacitatea mentală, procesele de memorare și cognitive, oferind energie și vitalitate, combătând stările de slăbiciune, stres, oboseală fizică și mentală, stările de anxietate, psihotice, dependențele și procesele degenerative ce duc la îmbătrânirea precoce. Ingredientele naturale active din produs determină funcționarea corectă a tuturor sistemelor organismului uman, cu influențe benefice și asupra înfățișării, prin menținerea aspectului tânăr, suplu, elastic al pielii și prin întărirea părului.

Protonic este recomandat în special: persoanelor devitalizate, sedentare, stresate, care-și desfășoară activitatea în medii poluate, fumătorilor, celor care nu beneficiază de mese echilibrate (în grăsimi, în fibre) și care fac exces de dulciuri, alcool, medicamente și/sau substanțe energizante, copiilor, adolescenților, adulților, bătrânilor și celor aflați în convalescență. Produsul are efecte generale benefice asupra celor care suferă de maladii metabolice (obezitate, diabet), degenerative (cardiovasculare, neurodegenerative, cancere, inflamatorii) și îmbătrânire precoce. Sunt recomandate minim 3 cure pe an.

 

protonic capsule

Produs nou Hypericum- Complex roșu ( antioxidant și vitaminizant)

Supliment alimentar adjuvant în fortifierea și revigorarea organismului. Contribuie la limitarea efectelor stresului oxidativ. Limitează procesele inflamatorii din corp, inclusiv pe cele de la nivel uro-renal. Sursă de vitamine și minerale cu o biodisponibilitate sporită. Contribuie la menținerea bunei funcționări a sistemului cardio-vascular. Îmbunătățește digestia și reglează tranzitul intestinal. Facilitează procesul natural de regenerare și întărire a sistemului imunitar. Contribuie la reducerea stărilor de oboseală. Contribuie la îmbunătățirea acuității vizuale (în special pe timp de noapte). Facilitează procesul natural de eliminare a excesului de apă din organism. Acțiune: fortifiantă, antioxidantă, vitaminizantă, mineralizantă, antiinflamatoare, depurativă, diuretică, antiseptică, hipoglicemiantă, imunomodulatoare, cardiotonică, digestivă și geriatrică.

Produsele sau suplimentele nutritive elaborate de către Laboratoarele Hypericum  sunt obținute din surse naturale atent verificate. Astfel, fructele de pădure folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta eficiența maximă și puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Produsul de față este obținut prin extracție enzimatică urmată de atomizare, acesta fiind un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din fructe uscate. Pentru realizarea extracției enzimatice au fost folosite fructe de pădure, proaspete sau congelate, și preparate enzimatice de calitate, special alese pentru o procesare minimală. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry.

Produsul Complex roșu (Antioxidant) este un extract uscat obținut din sucul stors prin presare la rece din fructe proaspete sau congelate de: coacăz negru, afin de pădure, merișor de pădure, aronia, zmeur și mur. Extracția principiilor active se face utilizând apa distilată ca solvent de extracție și a enzimelor de macerație care cresc permeabilitatea membranelor biologice ale plantelor respective, permițând fenomenul de difuzie și osmoză. Deoarece produsul vegetal își păstrează încă capacitatea de îmbibare, utilizarea enzimelor de extracție sau macerație, în combinație cu apa, reface permeabilitatea membranei celulare permițând extracția principilor active în solventul ales (apă sau alcool – în cazul tincturilor). Deci, indiferent de materia primă utilizată, fructe sau plante medicinale (proaspete sau congelate), utilizăm enzimele de extracție pentru refacerea permeabilității membranei celulare, sau pentru extracția mai bună a pigmenților din fructe, folosind preparate enzimatice pectolitice.

Folosirea acestor enzimele de extracție este foarte utilă deoarece, pentru a valorifica integral principiile active conținute de materialul vegetal, nu trebuie efectuate extracții repetate (macerare repetată), reducând la minimum procesarea materiei prime. Prin acest procedeu de extracție enzimatică, procentul de principii active extrase din produsele vegetale (fructe de pădure) este maxim, iar produsul nu suferă tratamente chimice și/sau termice agresive (e.g. la peste 30-35°C). Pe de cealaltă parte, în cazul extractelor apoase din fructe uscate, conținutul celular a suferit modificări prin uscarea clasică, la temperaturi ridicate. Membranele celulare (endoplasmatice și ectoplasmatice) s-au distrus, ceea ce duce la dispariția fenomenului de osmoză în extracție. Conținutul celular, deși hidrofil, nu se dizolvă și nu se combină cu solventul folosit la extracție (apă sau alcool), constituind o fază nemiscibilă cu solventul de extracție. Astfel, procentul de valorificare al principiilor active din materialul biologic (plante sau fructe uscate) este mult mai redus decât în cazul extracției enzimatice.

De asemenea, tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din fructe uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a fructelor. Mai mult, orice zahar din fructe este caramelizat, iar uleiurile, precum cele din coaja fructelor, se oxidează (râncezesc) din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din numeroasele fructe de pădure ce au fost presate la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Când picăturile de lichid ajung în contact cu aerul cald, acestea ating repede la o temperatură deasupra bulbului umed al aerului. Lichidul de la suprafață se evaporă rapid datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Astfel, extractul se menține rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor rapide din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul din motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a fructelor de pădure păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat maltodextrină. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs aromat, foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, bio-disponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din fructele de pădure proaspete sau congelate.

Caracteristici generale ale produsului:

Suplimentul alimentar de față este un produs atent formulat pentru curele de vitaminizare și fortifiere, atât de necesare în prezent când alimentele noastre sunt tot mai devitalizate și mai aditivate. Formula complexă a produsului a fost special concepută pentru a crea o complementaritate și o sinergie a compușilor naturali activi conținuți de către fructele de pădure și este o sursă excelentă pentru una din cele 5 porții zilnice necesare de fructe și legume. Acest lucru este cu atât mai important cu cât majoritatea dintre noi nu apucăm să ne bucurăm de un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume proaspete, fie din lipsa timpului sau a preferințelor alimentare. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de nutrienți, ușor de administrat, care are și un gust plăcut. Ingredientele folosite au fost special selectate pentru a acționa sinergic, completându-se și potențându-se reciproc. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: fortifiantă, antioxidantă, vitaminizantă, mineralizantă, antiinflamatoare, depurativă, diuretică, antiseptică, hipoglicemiantă, imunomodulatoare, cardiotonică, digestivă și geriatrică.

Datorită conținutul în: betacaroteni, acid elagic și derivați terpenici, produsul inhibă formarea „colesterolului rău” LDL, favorizând normalizarea colesterolului seric și contribuind la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Derivații fenolici și bioflavonoizii au un puternic caracter antioxidant și contribuie la limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ, având și o acțiune geriatrică.

De asemenea, antocianozidele și acidul salicilic din fructele de pădure au proprietăți antiinflamatorii, inhibând formarea prostaglandinelor E ce au un rol direct în reglarea proceselor inflamatorii. Tot datorită conținutului de antocianozide (Mur, Afine, Aronia, Coacăze-negre), extractul contribuie și la menținerea acuității vizuale (în special vederea nocturnă) și la stimularea microcirculației sangvine, asigurând contracția ritmică a musculaturii netede a arteriolelor care controlează fluxul de sânge circulant. Mai mult, proantocianidinele, taninurile și acidul benzoic conținute de către fructele de Merișor ajută la inhibarea aderării bacteriilor la epiteliul tractului urinar și împiedică înmulțirea lor prin scăderea rezistenței acestora.

Pe scurt, produsul de față este recomandat pentru tonifierea și revigorarea generală a organismului, întărirea imunității pe cale naturală, eliminarea toxinelor din organism pe cale gastro-intestinală, renală și sudoripară, stimularea activității fizice și intelectuale atât pentru elevi cât și pentru adulți, și pentru tonifierea și reglarea funcțiilor vitale pentru persoanele vârstnice. Aceste proprietăți se explică prin conținutul mare în vitamine, minerale și a celorlalți compuși bio-activi ce se păstrează nealterați, cu o bio-disponibilitate sporită, datorită procesării minimale a ingredientelor, fără tratamente termice. Produsul de față se recomandă în special persoanelor care trăiesc în medii poluate și celor supuse unor nivele crescute de stres. De asemenea, este recomandat și copiilor, femeilor însărcinate și vârstnicilor.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor:

Extractul natural de Coacăze negre (Ribes nigrum) este un adjuvant valoros în curele de vitaminizare și mineralizare, dar și în cele de detoxifiere. Aceste fructe sunt sursă biodisponibilă de: flavonoizi, rutozizi, vitamine (C, complex B, provitamina A) și minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu) printre care și fierul organic. Revigorant și detoxifiant, acest extract contribuie la revitalizarea organismului după eforturi fizice și intelectuale. În plus, cantitatea mare de vitamina C conținută are proprietăți antioxidante, imunostimulatoare și de fixare a fierului non-hemic.

Deoarece extractul de coacăze negre reprezintă o sursă importantă de calciu, acesta ajută la formarea oaselor la copii și la menținerea calciului în limitele normale la adulți. Conținutul bogat în fier al coacăzelor negre influențează procesul de formare a globulelor roșii, iar rutozidul din aceste fructe contribuie la fluidizarea sângelui, limitarea permeabilității capilare și la îmbunătățirea circulației. Datorită antocianilor și a polifenolilor, extractul de coacăz negru are acțiune antioxidantă – contribuind la distrugerea radicalilor liberi, antiinflamatoare și antialergică. În plus, fructele de coacăz negru măresc diureza ajutând la eliminarea acidului uric, la curățarea rinichilor și la drenarea bilei.

În concluzie, coacăzul negru are proprietăți: imunomodulatoare, vitaminizante, mineralizante, energizante, detoxifiante și antioxidante. Datorită conținutului de vitamina C, polifenoli și flavonoide, extractul contribuie la limitarea efectelor negative ale stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. Tot datorită acestor compuși, extractul are o acțiune antiinflamatoare și antiseptică. De asemenea, acesta are și un rol în combaterea stărilor de oboseală fizică sau psihică și de creștere a randamentului energetic al organismului. Nu în ultimul rând, acesta este benefic în normalizarea circulației periferice și pentru sporirea imunității față de diverși factori alergeni.

Extractul natural de Afine (Vaccinium myrtillus) este un excelent adjuvant în normalizarea glicemiei datorită conținutului de mirtilină, ce are o acțiune similară cu cea a insulinei. Derivații fenolici conținuți au un puternic caracter antioxidant și contribuie la limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ, având și o acțiune geriatrică. Extractul are o acțiune ușor laxativă datorită conținutului sporit de acizi organici, fiind indicat în normalizarea scaunelor. De asemenea, acesta are și o acțiune bacteriostatică la nivel digestiv și urinar.

Antocianozidele din afine au proprietăți antiinflamatorii, inhibând formarea prostaglandinelor E ce au un rol direct în reglarea proceselor inflamatorii. Tot datorită conținutului de antocianozide, extractul contribuie și la menținerea acuității vizuale (în special la ameliorarea vederii nocturne). Mai mult chiar, antocianozidele participă și la stimularea microcirculației sangvine, asigurând contracția ritmică a musculaturii netede a arteriolelor care controlează fluxul de sânge circulant. Acestea reduc permeabilitatea și fragilitatea capilară și normalizează nivelul colesterolului seric, contribuind la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Astfel, afinele au proprietăți: hipoglicemiante, hipocolesterolemiante și imunostimulatoare. De asemenea, acestea au o acțiune antiseptică la nivelul tractului digestiv și urinar (acționează în limitarea dezvoltării a Candida spp.) și susține activitatea cardiacă normală. Toate aceste proprietăți ale extractului se explică prin conținutul mare în antociani, vitamine, minerale, oligoelemente și a celorlalți compuși bio-activi ce se păstrează nealterați, cu o bio-disponibilitate sporită, datorită procesării minimale a ingredientelor, fără tratamente termice (presare la rece).

Extractul natural din fructe de Merișor de pădure (Vitis idaeae fructus) este o sursă naturală, bio-disponibilă, de flavonoizi și vitamine (A, C). Aceste fructe sunt recunoscute pentru acțiunea lor protectoare și dezinfectantă la nivelul aparatului urinar. Astfel, proantocianidinele, taninurile și acidul benzoic conținute ajută la inhibarea aderării bacteriilor (ex: Escherichia-Coli, Staphylococcus aureus, Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, streptococi) la epiteliul tractului urinar și împiedică înmulțirea lor prin scăderea rezistenței acestora. De asemenea, acest extract are proprietăți astringente, antiinflamatoare, diuretice și diaforetice.

În plus, extractul de merișor contribuie la întărirea imunității datorită conținutului de vitamina C și este util în curele de slăbire prin stimularea procesului natural de slăbire. Nu în ultimul rând, merișorul este și o sursă importantă de antioxidanți (quercetină) ce ajută la limitarea stresului oxidativ iar conținutul de acizi grași omega 3 din semințele fructelor poate contribui la menținerea sănătății aparatului cardiovascular.

Extractul de Aronia (Aronia melanocarpa) este recomandat în limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ prin legarea de ADN-ul celular și limitarea proceselor de deteriorare a materialului genetic de către radicalii liberi. Aceste proprietăți se datorează conținutului mare de antioxidanți (polifenoli, bioflavonoizi, vitamina C, vitamina E) ce contribuie la limitarea nivelelor hormonilor de stres. Astfel, acest extract are și o acțiune geriatrică, protejând celulele în procesul de îmbătrânire.

Fructele de aronia sunt utile și pentru vitaminizarea și remineralizarea organismului, extractul obținut din acestea fiind un excelent tonic general. Acesta contribuie la: sporirea vitalității, stimularea procesului de regenerare a musculaturii și a sistemului osos, îmbunătățirea metabolismului, normalizarea glicemiei și la controlul greutății corporale. De asemenea, aronia are un rol adjuvant și în menținerea sănătății articulațiilor prin stimularea eliminării acidului uric și prin conținutul de flavonoide ce au proprietăți antiinflamatorii și antihistaminice.

Prin conținutul în vitamina K, extractul ajută la reglarea funcțiilor hepatice și biliare și la normalizarea tensiunii arteriale. În plus, antocianii și procianidinele, ce se află în cantități însemnate în fructele de aronia, reduc permeabilitatea și fragilitatea capilară, susținând elasticitatea vaselor sangvine, și normalizează nivelul colesterolului seric, contribuind la buna funcționare a sistemului cardiovascular. Acești compuși biologic-activi participă și la stimularea microcirculației sangvine, asigurând contracția ritmică a musculaturii netede a arteriolelor care controlează fluxul de sânge circulant. Tot datorită conținutului de antociani, extractul contribuie și la menținerea acuității vizuale (în special la ameliorarea vederii nocturne). Nu în ultimul rând, procianidinele au și o acțiune antiseptică la nivelul tractului digestiv și urinar (acționează în limitarea dezvoltării a Candida spp.) și susțin procesele naturale de detoxifiere a organismului.

Extractul de aronia este util și în reglarea sistemelor nervos și endocrin, prin conținutul în iod care are un rol esențial în funcționarea corectă a glandei tiroide și este benefic în fazele de creștere ale copiilor. Astfel, extractul este adjuvant în îmbunătățirea randamentului intelectual și în ameliorarea calității somnului datorită procentului ridicat în vitamine din complexul B și în magneziu care reglează activitatea sistemului nervos.

Nu în ultimul rând, fructele de aronia întăresc funcția imunitară datorită conținutului în acid pantotenic (un acid indispensabil formării anticorpilor) și susțin sănătatea pielii. Toate aceste proprietăți se datorează conținutului mare de antociani, procianidine, vitamine, minerale și a celorlalți compuși bio-activi ce se păstrează nealterați, cu o bio-disponibilitate sporită, datorită procesării minimale a ingredientelor, fără tratamente termice (presare la rece).

Extractul natural de Zmeură (Rubus idaeus) este un tonic general prin conținutul în vitamine și săruri minerale. Acesta este un adjuvant valoros pentru menținerea sanătății tractului digestiv și urinar. Datorită tehnologiei de extracție prin presare la rece, extractul își păstrează biodisponibilitatea compușilor naturali activi ce sinergizează pentru a tonifia organismul.

Astfel, extractul de zmeură are proprietăți: depurative, vitaminizante, mineralizante, imunomodulatoare, diuretice și antioxidante. Acesta contribuie la stimularea digestiei și la normalizarea tranzitului intestinal. De asemenea, extractul stimulează eliminarea excesului de apă pe cale renală și sudoripară, fiind util și în menținerea sănătății prostatei.

În plus, zmeura ajută și la reglarea hormonală hipofizo-ovariană la femei în perioada de menopauză, limitând senzațiile de încălzire excesivă, dar și în perioada de pubertate când influențează normalizarea menstrelor. Nu în ultimul rând, datorită conținutul în: beta-carotină, catechine, acid elagic și monoterpene, acesta inhibă formarea „colesterolului rău” LDL, iar antocianozidele din fructele de zmeur au proprietăți antiinflamatorii, inhibând formarea prostaglandinelor E ce au un rol direct în reglarea proceselor inflamatorii.

Extract natural din Mure (Rubus fructicosus) este recomandat în depurarea organismului de toxine pe cale gastrointestinală, renală și sudorifică. Acesta este un adjuvant valoros pentru îmbunătățirea digestiei și stimularea tranzitului intestinal. Extractul are o acțiune ușor laxativă datorită conținutului sporit de acizi organici, fiind indicat în normalizarea scaunelor mai ales pentru copii.

Fructele de mur au fost recunoscute încă de pe vremea grecilor antici, dar sunt amintite și în Biblie, pentru rolul de stimulare a procesului de eliminare a acidului uric din organism. Datorită conținutul mare de antioxidanți (polifenoli, bioflavonoizi, antocianidine, vitamina C, vitamina E, acid elagic, acid galic) murele contribuie la limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ prin legarea de ADN-ul celular și la limitarea proceselor de deteriorare a materialului genetic. Astfel, acestea au și o acțiune geriatrică, protejând celulele în procesul de îmbătrânire.

De asemenea, antocianidinele și acidul salicilic din fructele de mur au proprietăți antiinflamatorii, inhibând formarea prostaglandinelor E ce au un rol direct în reglarea proceselor inflamatorii. Tot datorită conținutului de antocianidine, extractul contribuie și la menținerea acuității vizuale (în special vederea nocturnă) și la stimularea microcirculației sangvine, asigurând contracția ritmică a musculaturii netede a arteriolelor care controlează fluxul de sânge circulant. Mai mult, antocianidinele și taninurile conținute de către fructele de mur fac din extractul de față un excelent dezinfectant și bacteriostatic al tubului digestiv și al căilor urinare.

Astfel, fructele de mur sunt recomandate pentru vitaminizarea și mineralizarea organismului, întărirea imunității pe cale naturală, eliminarea toxinelor din organism pe cale gastrointestinală, renală și sudoripară, stimularea tranzitului intestinal și a digestiei și pentru limitarea stresului oxidativ. Aceste proprietăți se explică prin conținutul mare în vitamine, minerale și a celorlalți compuși bio-activi ce se păstrează nealterați, cu o bio-disponibilitate sporită, datorită procesării minimale a ingredientelor, fără tratamente termice (presare la rece).