Terapia cu plante adresată bolnavului și nu bolii

Remediile naturale fitoterapeutice sunt cele mai verificate de proba timpului, cele mai multe plante sunt folosite de milenii şi de aceea se cunosc efectele terapeutice cât şi efectele secundare sau contraindicaţiile.

 

Remediile naturale sunt cele mai acceptate de organismul nostru întrucât avem sistemul enzimatic necesar metabolizări lor, în timp ce medicamentele de sinteză sunt mai greu metabolizate; folosirea plantelor timp îndelungat este însoţită de beneficii pe diferite planuri iar folosirea medicamentelor de sinteză timp îndelungat aduce în mod sigur toxicitate şi apariţia altor boli.

 

Organismul uman este întru totul compatibil cu produsele naturale, ele fiind sintetizate de organisme vii, sigur sunt compatibile cu viaţa. Substanţele active din plante acţionează sinergic, ceea ce înseamnă că efectul benefic produs asupra sănătăţii este mult mai mare când sub stanţele active acţionează împreună decât însumând efectele benefice separate ale fiecărei substanţă activă în parte.

 

Un extract natural total dintr­o plantă însumează până la 20 de substanţe active care acţionează sinergic. Este denumit supliment alimentar pentru că suplimentează o serie de compuşi alimentari necesari organismului care în anumite perioade ale vieţii ne sunt deficitari.

 

Medicamentele alopate din plante se referă la extracţia unei anumite substanţe active şi nu la extracte totale.Prin conţinutul în multe substanţe active un extract total dintr­o plantă are efect terapeutic asupra mai multor boli situate la nivelul mai multor sisteme ale organismului. Deci plantele prin conţinutul biochimic acţionează holistic. Unele plante acţionează în plan energetic, eliminând boala, înainte de apariţia acesteia în planul fizic. Exemplu: Busuiocul (Ocimum basilicum), ne ajută la vindecare prin împăcare şi iertare, Isopul (Hyssopus officinalis) prin curăţire spirituală, Sunătoarea (Hypericum perforatum) prin alungarea deznădejdii, a depresiei, Salcia (Salix alba) prin desprinderea de suferinţă, de durere, Teiul (Tilia cordata) prin deschiderea inimii spre iubire, prin echilibrare, etc. Este vorba de fitoterapia psihospirituală. În bolile cronice Terapia cu plante ajută la prelungirea vieţii şi de multe ori nu se mai poate renunţa la ajutorul plantelor (boli cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepatice, etc.) De exemplu grupa glicozidelor cardiotonice conţine substanţe active naturale pe care chimia nu a reuşit să le sintetizeze până în prezent. Printre cele mai importante produse farmaceutice pe baza de heterozide cardiotonice sunt cele obţinute din speciile Digitalis (D. purpurea, D. lanata, D. grandiflora)

 

Terapia cu plante întăreşte imunitatea naturală a organismului, plantele fiind o sursă continuă de vitamine, oligoelemente şi aminoacizi esenţiali pe care organismul nu­i poate sintetiza.

 

Plantele au proprietăţi antioxidante, ele combat radicalii liberi care sunt în corpul nostru şi care sunt cauza majorităţii îmbolnăvirilor acute şi cronice, precum şi a îmbătrânirii premature. Plantele reprezintă o sursă inepuizabilă de materie primă, care se află în jurul nostru, în flora spontană, în culturi sau multiplicate în vitro, aclimatizate în sere şi transplantate în câmp. Exemple: cultura de Castravete­amar (Momordica charantia). Terapia cu plante este accesibilă majorităţii oamenilor, fiind foarte puţine cazuri de alergii la plante medicinale. În schimb alergiile la medicamente sunt multe şi diverse. Se consideră că plantele din jurul nostru sunt cele mai potrivite, întrucât sunt în armonie cu afecţiunile din zona în care trăim.

 

Medicina naturală şi medicina alopată sunt complementare, cu toate că uneori plantele sunt o alternativă de sănătate la unele persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *